Gode råd til lejekontrakten

Gode råd til lejekontrakten

15. maj 2024

I en lejekontrakt vil der være en masse punkter som udlejer har udfyldt, disse punkter skal være gennem gået før en underskridt burde være i tankerne!
De punkter som udelejer skal udfylde, forklarer vi nu kort om!

Depositum og forudbetalt leje:

Som lejer skal der betales en aftalt sum penge til udlejer som kaldes depositum, og derudover kommer der en ekstra sum penge som hedder forudbetalt leje. Selve depositummet ved indflytning kan Maks være tre måneders husleje. Den forudbetalte leje er huslejen x de måneder der aftales. Den mest generelle aftale plejer at lyde på en måned, dog kan der kræves af udlejer at man betaler op til tre måneders forudbetalt husleje.

Depositummet er den sum penge som udlejer bruger som en sikkerhedsline ift. Hvis der er kommet Generelle skader på lejemålet ved udflytning, eller ekstra regninger der kommer i forbindelse med udflytningen.

Er lejeligheden afleveret tilbage i samme stand når der flyttes ud, så får man generelt sit depositum tilbage helt. Der kan dog være udgifter i forbindelse med slibning af gulve og maling, som tager en sum af depositummet, hvis ikke det hele.

Den forudbetalte husleje dækker de sidste måned / måneder du bor i lejeligheden.

Dette er som lejer en træls udgift når man flytter ind, men en Nice udgift at slippe for når man engang forlader lejeligheden igen. Det bliver tit og ofte husket som gratis husleje i slutningen af ens leje periode, så man også kan spare pengene, muligvis til betaling af depositum på næste lejlighed.

Lejemålet stand ved indflytning:

Når du flytter ind i din nye lejlighed og er så klar på at redde sengen, og sætte tv’et til stikkontakten, skal man lige stoppe op og tage en slapper.

Når man har overtaget lejligheden, skal et indytningssyn gerne finde sted, dette syn gennemgår man sammen med udlejer og her bliver der skrevet diverse skader ned, så som slidte gulve, fodpaneler der mangler, knækkede fliser osv.
Her er det vigtigt man som lejer er kritisk, og gerne på forhånd har fundet alle fejl ved lejligheden og skrevet ned, så man kan vise og gennemgå det med udlejer.

Når synet er ovre, og alt er skrevet ned fra udlejers side, kan man ikke blive krævet en ekstra betaling af de nedskrevne skader på et senere tidspunkt, eller ved fraflytning.

HUSK! Du har som lejer ”kun” 14 dage efter overtagelsesdatoen til at finde og fortælle udlejer om de skader der kan være.

Opsigelse.

Er det nu på tide at du skal videre i dit eventyr og prøve nye boliger af? Måske skifte fra lejlighed til hus, eller rækkehus?

Så husk at opsigelsen skal ske skriftligt, og gem opsigelsen som et skriftligt bevis på at du vil flytte ud af lejemålet.

Bed også genre udlejer om en underskift på at han har modtaget opsigelsen, så der ikke opstår misforståelser om at lejligheden er opsagt!
En lejlighed kan opsiges med 3 måneders varsel, medmindre andet er skrevet i lejekontrakten.

Har du styr på disse tre punkter, så står du som lejer i en god situation!

For at have en ide om hvad en lejekontrakt vil indeholde kommer der lige en opsummering her:

  • Lejers og udlejers navn og adresse.
  • Lejemålets adresse, størrelse, inventar og brugsret,
  • Oplysninger om overtagelsesdato, husleje, depositum, forudbetalt husleje, forbrugsudgifter og eventuel ophørsdato.
  • Regler for vedligeholdelse.

Særlige vilkår.

Før en underskrift finder sted kan man for god ordens skyld lige tjekke op på udlejer mht. om han er en god fyr!
Derudover burde man gennemgå kontrakten med en ven, familiemedlem eller lignende for at sikre man har forstået alt rigtigt.

Er du nu klar til at lukke flyttekassen og slæbe den med dig videre på dit nye eventyr? Vi håber i hvert fald denne gennemgang har hjulpet med at forstå lejekontrakten bedre og få hjulpet dig godt på vej videre! God flytning!